Uit het voorwoord

Deze auteurs hebben het vermogen levendige beelden op te roepen, satirisch te schrijven, absurd te vertellen, te experimenteren met het verhaal, realisme te verpakken in sobere taal en romantiek in surreële beelden. Ik lach, ik word boos, ik krijg medelijden, ik schud mijn hoofd, ik vraag me af hoe het zit. Maar ik heb geen moment de drang deze verhalenbundel weg te leggen. Welke draai de verhalen ook krijgen, ze hebben allemaal iets waardoor je kop aan het werk wordt gezet.

Koos van den Kerkhof

Recensies

Het boekje ‘koud en teder’ is geen boekje dat je meteen gaat lezen. Het herbergt enkele verrassingen die de lezer eerst zal moeten ondergaan. En daar plezier aan beleeft als hij doorzet.
Het semantische differentiële woordenpaar koud en teder vormen zowel het begin als het einde van een verhalenreeks van vier vertellingen. Het boek heeft geen voor en achterkant, of anders gezegd: het heeft twee voorkanten. Je kunt beginnen met bijvoorbeeld de reeks koude verhalen en dan het boekje draaien voor de tedere verhalensequens.

Jaap Gerritsma

* Hoe breng je samenhang in een bundel met verhalen die geschreven zijn door verschillende schrijvers? Deze vier schrijvers hebben twee foto’s als startpunt van hun verhalen gekozen. Dat is een leuk concept, maar het blijven natuurlijk acht verhalen in verschillende stijlen.

De omslagfoto is mooi; het woord ‘koud’ kreeg treffend de kleur blauw en het woord ‘teder’ een warme kleur. Dat de verhalen alleen op de rechterpagina’s zijn afgedrukt is origineel, maar zeker in het begin is het verwarrend om op de linkerpagina’s alle teksten op zijn kop te zien.

Xavier

* De vier schrijvers –het is dus één boekje, twee foto’s, vier schrijvers en acht verhalen– laten zich niet onbetuigd. Hoewel in vijf verhalen de dood expliciet aanwezig is, staan de schrijvers stevig aan het roer en bouwen zij hun verhalen op dat je wel door moet lezen omdat je wilt weten hoe het afloopt. Knap voor het moeilijke medium “Kort Verhaal”. Ze houden je aandacht gevangen. Niet alleen leggen de schrijvers je nieuwsgierigheid permanent aan een voedend infuus, ook doordat je merkt dat ze met intens plezier aan hun zinnen hebben zitten schaven en politoeren waardoor de verhalen ook een tintelende leeservaring zijn.
Geen geringe prestatie.
Laat u verrassen met deze bundel.

Jaap Gerritsma
 

Prijs                            € 15,00

Auteur                       Marc Alphons, Olga Maria Berger, Paul Braamberg en René Spruijt

Uitgeverij                  Spruijt & Spruyt

ISBN                            978 90 82298 81 9

NUR                            303

Bindwijze                  paperback

Uitsluitend via website te bestellen, excl verzendkosten (TNT tarief)