Stadsdichter Roosendaal op andere manier gekozen: ‘Dit is eerlijker!’ ROOSENDAAL – ,,Er zijn bij een wedstrijd alleen maar verliezers”. Dat zijn de poëtische woorden van de Roosendaals stadsdichter Eric van Deelen. Daarom komt er een nieuwe manier om de stadsdichter te benoemen. Eerlijker volgens de huidige dichter des Roosendaals. 

Er komt een commissie van oud-stadsdichters die in samenwerking met iemand van Bibliotheek VANnU een voordracht doen aan de gemeente. De gemeente neemt de voordracht over of niet. Alle vorige stadsdichters zitten in de commissie. Anneke Lips, René Spruijt en Leo Lotterman gingen Van Deelen voor.

Hoe doen andere het ,,We hebben landelijk gekeken hoe andere steden het doen. Er zijn nog maar heel weinig steden die een wedstrijd houden”, benadrukt Van Deelen. Volgens hem is het ook ‘aardiger’ voor de dichters die meedoen. ,,Want iemand die twee keer tweede is geworden doet de derde keer niet meer mee. En dat terwijl het een hele goeie dichter kan zijn. Nu blijven de dichters die meedoen in een poule en wij dragen iemand voor”. Geen wedstrijd ,,Alle vier de stadsdichters zitten in de commissie. Om de groep oneven te maken zit er ook iemand van de bieb bij. Maar geen mensen van de gemeente want dan wordt het de slager die zijn eigen vlees keurt”. De gemeente heeft het recht om de voordracht niet over te nemen. Als dat zo is dan doet de commissie een nieuwe voordracht. Accepteert de gemeente het wel dan wordt de stadsdichter officieel benoemd.

Iemand kan een hele goeie dichter zijn maar dat wil nog niet zeggen dat het ook een goeie stadsdich­ter is

Functie stadsdichter Eric van Deelen is overtuigd van de kracht van een stadsdichter voor Roosendaal. ,,Het geeft bij bepaalde gelegenheden een enorm meerwaarde. Een gedicht zegt meer dan duizend woorden”. De opdracht is het schrijven van zes gedichten per jaar. Twee zijn er verplicht, dodenherdenking en de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. ,,Je mag zelf kiezen wat je doet. Ik doe niks commercieels. Dat is een keuze.”

Floyd Aanen 28-10-19, 13:12 Bron: BN DeStem